Mistrovství světa v ultratrailu ovládli běžci z Francie. Anka Straková v TOP 10

Mistrovství světa v ultratrailu ovládli běžci z Francie. Anka Straková v TOP 10

Poslední květnový víkend se sjela mimořádně kvalitní konkurence do francouzského podhorského města Annecy, kde se konalo Mistrovství světa v ultratrailovém běhu. V mužích i ženách dominovali domácí běžci, z Čechů byl nejrychlejší Zdeněk Kříž. Mezi ženami se skvělým výkonem probojovala do TOP 10 česká stálice Anka Straková.

Na MS reprezentovali čeští skyrunneři

Oficiální název akce IAU Trail World Championships napovídá, že toto trailové mistrovství se na rozdíl od skyrunningových akcí pořádá pod křídly mezinárodní atletické asociace. To byl jeden z hlavních důvodů, proč Česká asociace ultramaratonců zastoupená Danielem Orálkem letos svěřila reprezentaci České republiky na tomto podniku českým skyrunnerům pod křídly Sama Straky. Ten poskládal zajímavou soupisku, z níž největší šance na úspěch měla přirozeně nestárnoucí Anka Straková, která se na zahraničních závodech zaslouženě těší velkému respektu.

Na běžce čekala na rozdíl od některých minulých ročníků tohoto trailového mistrovství opravdu horská trať. Mistrovství světa se totiž letos konalo v rámci závodu Maxi-Race. Parametry závodu mluví za vše – na 85 kilometrech nastoupali běžci 5300 výškových metrů. Celá trasa závodu byla ale dle reakcí samotných běžců skvělá. Na běžce čekala běhatelná stoupání i klasické alpské „stojky“. V sebězích běžci narazili na rychlé silničky i technicky náročné úseky. Nejrychlejší borci tak museli předvést velkou univerzálnost.

V mužích překvapivě Sylvain Court udolal favorita Luise Alberto Hernanda

Samotný závod v rámci MS odstartoval hodinu a půl před veřejným Maxi-Race. První kilometry byly relativně rychlé a čelo závodu se vykrystalizovalo hned v prvním delším stoupání. Favority závodu byli především Španělé, kteří měli na startu prvního a druhého muže nedávné Transvulcanie (Luise A. Hernanda a Daniho Garciiu), stejně tak jako druhého muže prestižní Zegamy, Manu Merillase. Druzí dva jmenovaní ovšem však neuspěli a hlavní favorit Luis Hernando v posledních kilometrech podlehl překvapivému vítězi. Tím se stal v čase 8:15:38 domácí závodník Sylvain Court. Na stupních vítězů je doplnil další Francouz Patrick Bringer.

Z českých závodníků na startu si nejlépe vedl Zdeněk Kříž, který měl nedávno slibně rozběhnutou i Transvulcanii, kde ho ovšem potkala velká smůla v podobě technických potíží. Náladu si alespoň trochu zlepšil 37. místem na MS v čase 9:50. Kvalitní závod odběhl i Jan Bartas, který dokončil na 43. místě.

V ženách nejrychlejší nestárnoucí Nathalie Mauclair, Straková skvěle v TOP10

V ženském závodě hráli hlavní roli po celý závod především domácí ženy z Francie. Vražedné tempo v úvodních kilometrech nasadila především Anne-Lise Rousset. Následně ale hlavní část závodu vedla startovní pole Caroline Chaverot. V druhé půlce závodu se ale projevily dlouholeté zkušenosti nestárnoucí Nathalie Mauclair, která byla také hlavní favoritkou závodu. Ve stoupání na Mt. Baron na 80. kilometru se ujala vedení, které udržela až do cíle. Třetí místo obsadila Španělka Maite Maiora.

Hlavním želízkem v ohni českého týmu byla stejně jako vítězka Mauclair nestárnoucí Anka Straková, která každým závodem v zahraničí dokazuje, že stále může závodit s výrazně mladšími závodnicemi. Straková dokázala rychle zregenerovat z úspěšného ME ve skyrunningu na španělské Zegamě (12. místo) a v Annecy podala zkušený výkon, který ji zajistil umístění v elitní první desítce. V průběhu závodu stoupala pořadím neustále vzhůru. V druhé polovině trati se i přes krátké zaběhnutí držela stabilně v první desítce a cílem proběhla ve skvělém čase 10:46.

Výsledky – muži:

1. Sylvain Court (France) — 8:15:38

2. Luis Alberto Hernando (Spain) — 8:19:06

3. Patrick Bringer (France) — 8:21:43

37. Zdeněk Kříž – 9:50:48

43. Jan Bartas – 10:01:39

68. Petr Král – 10:30:30

69. Petr Míl – 10:31:19

79. Petr Žákovský – 10:46:30

111. Vít Otevřel – 12:20:53

Výsledky – ženy:

1. Nathalie Mauclair (France) — 9:30:59

2. Caroline Chaverot (France) — 9:33:21

3. Maite Maiora (Spain) — 9:39:36

9. Anka Straková – 10:46:56

51. Zuzana Urbancová (Czech Republic) – 12:50:32

67. Michaela Mertová (Czech Republic) – 13:44:51

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: