Skvělý Krupička devátý na mistrovství Evropy v běhu do vrchu na Madeiře!

Skvělý Krupička devátý na mistrovství Evropy v běhu do vrchu na Madeiře!

Robert Krupička ze Salomon-Suunto týmu letos již několikrát dokázal, že v České republice v běhu do vrchu zatím nemá konkurenci. To podtrhl na začátku července dalším mezinárodním úspěchem. Na mistrovství Evropy v portugalské Madeiře si totiž doběhl pro skvělé deváté místo!

Těžká trať s více než 1000 metry stoupání na horké Madeiře

Letošní ME v běhu do vrchu zavítalo po 13 letech opět na neobvyklé místo – portugalská Madeira totiž hostila tento závod již v roce 2002.

Na závodníky v mužské kategorii čekala obzvláště náročná trať. Na necelých 12 kilometrech museli nastoupat 1250 výškových metrů! Ženy potom běžely stejnou trať jako muži-junioři, tedy 7,9 km s 850 vertikálními metry.

Krupička mezi Čechy bezkonkurenční, v celkovém pořadí v TOP10

Z České republiky se kromě již zmíněného Roberta Krupičky (Salomon) evropského mistráku zúčastnili také mladá naděje Jan Janů, zkušený Vít Pavlišta, kterému to letos běhá hlavně na silničních závodech a nominaci doplnil Lukáš Kučera.

Byl to ovšem opět Krupička, který se jako jediný dokázal probojovat do TOP10 v takto nabité mezinárodní konkurenci. Celý závod se Robert pohyboval stabilně kolem desátého místa, ovšem od 8. kilometru do cíle dokázal zabojovat a nakonec to do TOP10 skutečně vyšlo – doběhl na 9. místě v čase 1:04:41, pouze dvě minuty za vítězem závodu Buggem.

Kvalitní výkon předvedl také mladý Jan Janů, který skončil v tvrdé evropské konkurenci na solidním 26. místě (1:07:04).

Celkovým vítězem Nor Johan Bugge, v týmech opět dominovali Italové

Na Madeiru se letos sjela opravdu silná konkurence. Tradičně silní Italové v čele s bratry Dematteisovými, Švýcar David Schneider, Francouz Julien Rancon či Brit Robbie Simpson. Ti všichni přijeli do Portugalska s velkými ambicemi.

Všechny ovšem nakonec překvapil rychlík z Norska Johan Bugge, který náročnou trať zdolal v extrémním tempu a zaslouženě vyhrál v čase 1:02:35. Jen 14 sekund za Buggem zaostal druhý v celkovém pořadí, Švýcar David Schneider. Stupně vítězů uzavřel třetí Ital Alex Baldaccinni (1:02:56).

Kvalitu letošního startovního pole podtrhuje fakt, že na vítěze posledních dvou ročníků, Itala Bernarda Dematteise, zbylo až sedmé místo.

Náladu si ovšem Dematteis zvedl alespoň úspěchem s týmem Itálie, kdy se opět dočkali vítězství. Za 22 let konání evropských mistráků byl tým Itálie poražen pouze jednou!

V ženách již potřetí za sebou vyhrála skvělá Andrea Mayr, která svojí dominanci podtrhla více než dvouminutovým náskokem na druhou v pořadí Norku Dvergsgal. Třetí skončila Britka Emma Clayton.

Výsledky – muži:

  1. Johan Dugge 1:02:35
  2. David Schneider 1:02:49
  3. Alex Baldaccinni 1:02:56

9. Robert Krupička

26. Jan Janů

38. Vít Pavlišta

47. Lukáš Kučera

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: