STRC Krkonošský skymarathon – kdo jsou hlavní favorité?

STRC Krkonošský skymarathon – kdo jsou hlavní favorité?

Jen pár dní zbývá do startu historicky prvního skymarathonu v nejvyšším českém pohoří Krkonoše. Krkonošský skymarathon, který je součástí Salomon Trail Running Cupu, je zároveň zařazen do Skyrunner® Czech Series. I proto se do Krkonoš o víkendu sjede velmi kvalitní konkurence.

47 km krkonošskou přírodou s 2600 výškovými metry!

Běžci se o víkendu v Krkonoších mohou těšit na krásnou trať dlouhou 47 km, která je zavede do srdce nejvyššího českého pohoří. Start i cíl závodu bude ve Špindlerově Mlýně, přičemž za rozhodující místo na trati se dá považovat závěrečné prudké stoupání sjezdovkou směrem k vrcholu Stoh, ze kterého následně běžci budou pokračovat po černé až na Pláň. Závěr závodu bude ve znamení cílového seběhu pod Hromovkou zpět do Špindlerova Mlýnu.

Největší favorité – muži

Mezi muži se bude kromě samotného vítězství bojovat především o body do české skyrunningové série. Vzhledem k nabité letní termínovce ovšem bude na startu přece jen chybět kompletní česká špička. Ve Švýcarsku se totiž ve stejném termínu běží legendární Sierre-Zinal, kde budou startovat dlouhodobě nejlepší český trailový běžec Robert Krupička (Salomon), stejně jako Honza Havlíček či Pavel Brýdl.

V tuto chvíli je na čele Skyrunner® Czech Series s velkým náskokem Aleš Palko, který letošní léto předvádí skvělé výkony. Po úspěšném ME v Ultra SkyMarathonu® doběhl jako druhý nejlepší Čech za Havlíčkem i v nabité konkurenci Dolomites Skyrace. Na skymarathonu v Krkonoších se s ním musí počítat

Kromě Aleše si na vítězství bude určitě brousit zuby „domácí“ Zdeněk Kříž, který se letos na zahraničních závodech také dokázal prosadit. Zdeněk se musí ovšem vypořádat s únavou z extrémně technicky náročného Tromso Skyrace, kde minulý víkend ve světové konkurenci zaběhl pěkné 18. místo.

Tomáš Bystřický po celou letošní sezónu dokazuje, že na domácí půdě patří mezi trailovou špičku. Proto i do Krkonoš určitě pojede s medailovými ambicemi. Na květnovém MČR Perun skymarathonu doběhl na kvalitním čtvrtém místě, od té doby sbíral zkušenosti i na zahraničních skyracech ve Francii, Španělsku i Itálii.

S medailovými ambicemi se do Krkonoš vydá určitě také Jan Mrázek, který v posledním roce prokázal, že kromě orienťáku mu to běhá i v horách. Loňské třetí místo na Perunu či vítězství na STRC Lipno krosu jsou toho jen důkazem. Mrázek bude mít v nohách nedávné MS v horském maratonu v Zermattu, kde si doběhl pro 35. místo.

Stejně jako Kříž i Jan Bartas se bude muset vyrovnat s únavou z předchozího týdne, kdy startoval na norské oslavě skyrunningu, Tromso Skyrace. Honza Bartas ovšem v letošní sezóně dokázal, že dlouhodobý trénink ve Španělsku mu prospěl.

Velkou neznámou na startu sobotního závodu bude Vít Pavlišta. Přece jen to bude pro Vítka první start na takto náročném terénním závodě. I tak s ním ale musíme počítat – Vítek je totiž letošní Mistr ČR v maratonu i půlmaratonu a na obou distancích má zaběhnuté velmi rychlé časy. Bude zajímavé sledovat, jak se vyrovná s přechodem ze silnice na horské traily.

Největší favoritky – ženy

V ženách se v sobotu na startu nesejde taková konkurence jako v mužích, i tak půjde o dramatický závod bez jasné favoritky. Dlouhodobě nejlepší česká horská běžkyně Anka Straková odpočívá po vítězství na Grossglockner Ultratrailu. Další členka skyrunningové reprezentace Míša Mertová zase odpočívá po vítězství z minulého víkendu na Lysé hoře na L4L.

O vítězství si to tak rozdají méně známé běžkyně. Jednou z hlavních favoritek bude rychlá Kateřina Matrasová, která předvedla své kvality například jednoznačným vítězstvím na letošním STRC Dolní Morava. Soupěřkou jí bude například Lucie Luštincová (čtvrtá z květnového Peruna), která má ovšem v nohách Youth Test Event ISF 2015 (nulté MS juniorů ve skyrunningu), kde si doběhla pro bronzovou medaili. Do celkového pořadí bude chtít promluvit také Zuzana Urbancová, která v posledním roce posbírala hojné zkušenosti na zahraničních skyrunningových závodech.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: