Ústecký půlmaraton pod nadvládou Afričanů, z Čechů nejlepší Vít Pavlišta a vynikající Eva Vrabcová Nývltová

Ústecký půlmaraton pod nadvládou Afričanů, z Čechů nejlepší Vít Pavlišta a vynikající Eva Vrabcová Nývltová

V sobotu 12. září se v Ústí nad Labem uskutečnil poslední letošní závod ze seriálu RunCzech. Pořadatelé připravili pro letošní rok novou trať, přesto neopomněli, aby část vedla opět místní chemičkou, což je v Ústí taková tradice.

Oproti loňskému roku, kdy skoro celý závod propršelo, se tentokráte počasí umoudřilo. Takže po celý závod svítilo sluníčko, teplota 20°C a ani vítr nezlobil, i když bezvětří nebylo.

Téměř tři a půl tisíce závodníků ve vydalo vstříc půlmaratonské trati

Úderem 15 hodiny zazněl startovní výstřel a vstříc půlmaratonské distanci se vydalo skoro tři a půl tisíce nadšených běžců a běžkyň. Jako vždy se od začátku začalo ostře bojovat o vedení mezi africkými běžci. Ještě v polovině závodu se zdálo, že budou dokonce atakovat traťový rekord, ale ve druhé části tempo mírně polevilo. Nakonec se ve finiši radoval devatenáctiletý Eritejec Merhawi Kesete a v čase 1:00:58 hodin porazil o sekundu Keňana Kipyega.

V ženách od startu vyrazila jako střela Keňanka Peres Jepchirchiová a nedala vlastně svým soupeřkám vůbec šanci se k ní přiblížit. K vítězství na BIRELL Grand Prix, minulý týden v Praze, přidala nyní ještě prvenství zde v Ústí za čas 1:07:17 hodin. Druhá Shitaye Eshetová doběhla s téměř tříminutovou ztrátou, což kvalitní výkon Keňanky jen umocňuje.

V souboji českých mužů se při absenci Jana Kreisingera čekal boj mezi Jirkou Homoláčem a Vítem Pavlištou. Nakonec se radoval druhý jmenovaný, který oplatil Jirkovi Homoláčovi porážku z minulého týdne z pražské BIRELL desítky. Pavlišta doběhl v čase 1:06:45 hodin.

Eva Vrabcová Nývltová zaběhla druhý nejlepší ženský čas v historii!

České ženy měly velkou favoritku v Evě Vrabcové Nývltové, která běžela svůj vůbec půlmaraton v životě a prohlásila, že by ráda vyhrála ve velmi dobrém čase. Svoje předsevzetí začala naplňovat od prvních metrů a v jednu chvíli dokonce atakovala i český rekord na této trati. Možná doplatila na to, že celý závod běžela sama, přesto vítězný čas 1:12:11 hodin je velkým příslibem do budoucnosti této skvělé běžkyně a hlavně lyžařky. O
druhé místo svedly nádherný souboj Ivana Sekyrová s Petrou Kamínkovou. První jmenovaná nakonec dokázala v cílové rovince Petře Kamínkové odskočit a o 3 sekundy doběhnout druhá.

Celkově lze říci, že Ústecký půlmaraton nezklamal a přinesl opět velmi kvalitní výkony a mnozí ze závodníků se sem opět za rok vrátí.

Výsledky v hlavních kategoriích:

21,1 km – muži:

1. Merhawi Kesete (Eritrea)

2. Barselius Kipyego (Keňa)

3. Eliah Torop (Keňa)

21,1 km – ženy:

1. Peres Jepchirchir (Keňa)

2. Shitaye Eshet (Brunej)

3. Linah Cheruto (Keňa)

21,1 km – muži – ČR:

1. Vít Pavlišta

2. Jiří Homoláč

3. Radek Hübl

21,1 km – ženy – ČR:

1. Petra Vrabcová Nývltová

2. Ivana Sekyrová

3. Petra kamínková

Kompletní výsledky najdete na www.runczech.cz

Informace o závodu zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: