Ultratrať na Saar Challenge ovládli Šmíd Ivan a Ryantová Jana

Ultratrať na Saar Challenge ovládli Šmíd Ivan a Ryantová Jana

V sobotu 19. září odstartoval v Hlinsku v Čechách 1. ročník ultratrailu Saar Challenge, kterého se zúčastnilo 77 běžců z celé České republiky.

Trasa vedla přes nejvýznamnější vrcholy Žďárských vrchů

Počasí závodníkům přálo, vládlo jasné počasí, po pátečním vytrvalém dešti ani památky. K výběru byly tři trasy. Hlavní závod měřil 64 kilometrů a odstartoval v 9:00. Na jeho start se postavilo celkem 30 vytrvalců. Trasa vedla
přes nejvýznamnější vrcholy Žďárských vrchů a nabídla závodníkům rozličný terén, od lesních asfaltek, polních a lesních cest, až po ostré kamenité výběhy na Devět skal, Malinskou skálu nebo Čtyři palice. Další dvě doprovodné trasy o vzdálenosti 39 a 21 kilometrů startovaly s hodinovými rozestupy v 10:00 a v 11:00. Na jejich start se postavilo 19 a 28 běžců. Po celé trase byly umístěné kontroly, kterými běžci museli proběhnout a registrovat se na nich. Tyto kontrolní body sloužily jako doklad toho, že si závodník nikde stasu nezkrátil.

Hlavní trať nejrychleji zdolal za 6:11:44 Ivan Šmíd ze SKIALP veterán TEAM Jičín, a tím ovládl i kategorii MUŽÍ NAD 50 LET. První do cíle sice doběhl Zdeněk Koblic v čase 5:59:50, ten však nešťastně zabloudil, neproběhl jednou z kontrol a ač naběhal ještě o 7 km více, obdržel 15 minutovou penalizaci a přesunul se s časem 6:14:50 na celkové 2. místo. Toto zklamání zajisté zmírnil fakt, že i přes penalizaci s přehledem ovládl svou kategorii MUŽI 36 – 49 LET. Třetí v cíli a první v kategorii MUŽI DO 35 LET byl Petr Schaffer s časem 6:17:41.

První ženou v cíli byla Jana Ryantová s časem 7:05:35. Svým výkonem si pojistila i první místo v kategorii ŽENY DO 35 LET. Druhou ženou v cíli a současně první ženou v kategorii ŽENY 36 – 49 byla s časem 7:35:58 Gabriela Sůvová-Lehká, česká reprezentantka a olympionička na ZOH 1992 a 1994 v biatlonu. Kategorie ŽENY NAD 50 LET obsazena nebyla.

Na střední trati doběhl mezi muži jako první Miloš Kratochvíl z Hvězdy SKP Pardubice v čase 3:30:28. Mezi ženami si pro zlato doběhla Tereza Procházková s časem 3:46:15.

Na nejkratší distanci mezi muži zvítězil Ondřej Kafka v čase 1:40:47, mezi ženami byla nejrychlejší hlinecká běžkyně Jana Klinecká z MK Hlinsko s časem 1:52:31.

Všichni závodníci byli nadšeni trasou a celkovou organizací závodu

Bez ohledu na umístění a zvolenou trasu byl každý, kdo doběhl do cíle, vítěz a zaslouženě obdržel z rukou organizátorů účastnickou medaili. Všichni závodníci byli nadšeni trasou, celkovou organizací závodu a netajili se tím, že by za rok chtěli do Hlinska opět dorazit. Doufejme, že tento pozitivní ohlas závodníků přiláká na start 2. ročníku Saar Challenge ještě početnější zástup běžců, kteří budou chtít zdolat trasu skrz Žďárské vrchy a
současně se nechat okouzlit místní krajinou.

Výsledky

64 km muži

1. Šmíd Ivan

2. Koblic Zdeněk

3. Shaffer Petr

64 km ženy

1. Ryantová Jana

2. Vostrová Zuzana

3. Kramplová Tereza

39 km muži

1. Kratochvíl Miloš

2. Kalný Petr

3. Kouřil Přemysl

39 km ženy

1. Procházková Tereza

2. Vondráčková Markéta

3. Pokorná Renata

21 km muži

1. Kafka Ondřej

2. Polák Miloš

3. Doležal Petr

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: