Velká Kunratická: Jan Procházka rozšíříl svoji sbírku o šesté zlato

Velká Kunratická: Jan Procházka rozšíříl svoji sbírku o šesté zlato

Neděle 8. listopadu 2015 patřila tradičnímu oblíbenému závodu Velká Kunratická, který se popáté v řadě, celkově po šesté, stal kořistí pro Honzu Procházku, který je jedním z nejlepších orientačních běžců. V ženách byla nejrychlejší Anna Kožíšková, na krátké trati pak Adéla Stránská.

Jako každý rok, tak i letos se sešel hojný počet běžců v Kunratickém lese, na které čekal tradiční závod přes tři kopce a tři potoky. Na startu se kromě známých běžeckých jmen objevili i závodníci z jiných odvětví, jako např. Olympijská vítězka ve veslování Mirka Knapková, kajakářka Anna Kožíšková nebo Eva Samková – zlatá olympionička ve snowboardcrossu. Navíc všem přálo slunečné počasí, které díky vysoké teplotě sahající k 20°, přípomínalo více jaro než podzim.

Přihlížející si mohli vychutnat velmi napínavý souboj hlavních favoritů

Všichni přihlížející si mohli vychutnat velmi napínavý souboj v hlavním závodě. Největší favorité startovali těsně po sobě, tudíž se měli v průběhu závodu na dohled, což mezi nimi vyvolalo velkou rivalitu a chuť dosáhnout na co nejlepší umístění.

V mužích si na vítězství dělali největší zálusk Jan Procházka, Ondřej Fejfar a Robert Krupička. Navíc se Procházka pokoušel obhájit páté prvenství v řadě, což pro ostatní znamenalo velkou výzvu a určitě se chtěli pokusit o přerušení jeho zlaté sklizně.

O prvenství Procházky již nikdo nepochyboval

Mezi tradiční znaky tohoto legendárního závodu patří intervalový start, z kterého byli na trasu dlouhou 3,1 km vysláni ve shodném čase Procházka s Krupičkou. Zkušeného vrchaře Krupičku z týmu Salomon hnala jeho bojovnost a vidina případného vítězství rychle vpřed a na Hrádku se objevil před Procházkou. V seběhu ale zúročil své schopnosti orientační běžec Jan Procházka, předběhl Krupičku a dokázal si udržet svůj náskok. Další pěkný souboj nastal po doběhnutí Fejfara Procházkou, kteří se pak střídavě tahali ve vedení, nakonec pak triumfoval Jan Procházka. O prvenství Procházky s časem 11:35.6 již nikdo nepochyboval. Velkým překvapením ale bylo druhé místo pro mladého steeplaře Michala Šmahela (11:42.9). Třetí místo pak obsadil Ondřej Fejfar (11:45.9) a Krupička ( 11:46.0) se umístil těsně pod stupni vítězů.

V ženách se závodilo na 2 tratích o různých vzdálenostech. Na krátké trati 1,9 km byla v čase 7:20.8 nejlepší Adéla Stránská, pouhé 2 desetiny vteřiny za ní se umístila Lucie Maršánová. Stupně vítězů pak jako třetí dopnila mladší sestra vítězky Adély, Michaela Stránská, která doběhla v čase 7:22,4.

Na dlouhé trati 3,1 km excelovala již výše zmíněna mistryně světa v kanoistickém maratonu Anna Kožíšková (15:18.7), druhé místo získala Dana Pernicová (15:54.6), třetí pak doběhla Kamila Gregorová (15:57.7) z týmu Salomon.

Kromě hlavního závodu byly připraveny i závody pro děti, které si mohly poměřit své síly na tratích o vzdálenostech od 840 m po 1900 m. Celková účast se vyšplahala na slušný počet 4166 závodnic a závodníků.

Jak to vypadalo: očima Honzy Procházky

Ahoj Honzo, jak si včera běžel, jsi spokojený se svým výkonem?

Nádherné počasí, supr atmosféra a spoustu přátel, moc jsem si to užil. Byla to Velká Kunratická, jak ji znám. Horší to bylo na trati, sice se mi podařilo uhájit první místo, ale letos jsem si v cíli ani nepamatoval, kdo mě na trati povzbuzoval. To si normálně pamatuji, ale letos jsem šel závěr fakt na krev. Navíc mě potrápil druhý Michal Šmahel, pomalu mi vzniká nová konkurence a příští rok to bude zase těžší.

Co chybělo k překonání traťového rekordu – bylo to reálné?

Nevím, jestli je v mých silách překonat traťový rekord, ale určitě mám na to překonat vlastní osobní rekord (11:17). Ten však patří mezi kvalitní historické časy. Letos jsem si před startem věřil, že na osobní rekord zaútočím. Nakonec se však projevilo, že už skoro měsíc pořádně netrénuji a jak jsem psal výše, letos mi to fakt nechutnalo.

Jaké vybavení volíš na tyto typy závodů?

Velká Kunratická je velmi specifický závod, ve kterém se běží jak po asfaltu, tak do neuvěřitelně prudkých stoupání a seběhů. Atletické tretry jsem na závod obul jednou a skoro jsem se zabil při seběhu z Hrádku. Poslední roky spoléhám na značku Inov8 a jejich X-Talony. Tyhle boty fakt drží jak v kopci na Hrádek, tak mají dynamiku pro závěrečných 1500m z posledního kopce do cíle.

Honzo díky za rozhovor a ještě jednou gratuluji!

foto: z FB stránek Inov-8

Výsledky

Muži

1. Jan Procházka

2. Michal Šmahel

3. Ondřej Fejfar

Ženy 3,1 km

1. Anna Kožíšková

2. Dana Pernicová

3. Kamila Gregorová

Ženy 1,9 km

1. Adéla Stránská

2. Lucie Maršánová

3. Michaela Stránská

Celkové výsledky zde

Informace o závodu

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: