LH24 – rekordní počet závodníků i výborné výkony + FOTOGRAFIE VŠECH KE STAŽENÍ

LH24 – rekordní počet závodníků i výborné výkony + FOTOGRAFIE VŠECH KE STAŽENÍ

Závod 24 hodin na Lysé hoře vyhrál Petr Žákovský, mezi ženami stylem start – cíl excelovala Linda Beniačová z týmu Salomon.

Urazit co nejvíce krát trať z Ostravice na královnu Beskyd Lysou horu během čtyčiadvaceti hodin. Jednoduché zadání, které již popáte přilákalo do srdce Beskyd stovky běžců. Závod 24 hodin na Lysé hoře, zkráceně LH24, si za dobu své existence udělal takovou reputaci, že se na její start i letos odvážila postavit takřka tisícovka odvážlivců ze široké běžecké veřejnosti. Krom zkušených, úspěchy ověnčených běžců – Petr Žákovský, Stanislav Najvert či Tomáš Svoboda – Lysá hora přilákala i početný zástup amaterských běžců.

Čtěte také: Zdraví a psychika je nedílnou složkou tréninku běžce, ale i každého sportovce

Boty s hroty museli mít závodníci povinně

Čtvrtý lednový víkend patřil v Ostravici všem vyznavačům extrémního běhu. V sobotních dopoledních hodinách odstartovala již tradiční zimní čtyřiadvacetihodinovka na Lysou horu. Ti nejlepší ji pokoří během stanoveného limitu až třináckrát. Na základě zkušeností z minulých ročníků organizátoři pro tento rok nařídili z důvodu bezpečnosti povinně boty s hroty či nesmeky. Počasí však závodu přálo daleko více, než tomu bylo v minulých ročnících a podmínky, s výjimkou množství nově napadaného sněhu a nedělního oteplení, bylo pro závodníky takřka ideální. První okruhy v hlubokém prašanu za stálého sněžení závodníky důkladně prověřily, avšak s dobou se trať změnila na takřka ideální pro běh. Ani v průběhu noci teplota nijak razantně nespadla, a proto se závodníci nemuseli obávat zranění či omrzlin jako například ve třetím ročníku LH24 před dvěma lety.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Petr Žákovský zvládl vrchol třináctkrát

LH24 je rozdělena na závod dvojic a závod jednotlivců, který je zimním mistrovstvím ČR v horském maratonu. Oba pak mají věkové kategorie, dále členěny na muže, ženy, či v případě dvojic, mixy. Celkově tedy 20 kategorií. Okruh měřící 12 kilometrů s převýšením 800 metrů. V nejatraktivnější kategorii – kategorii mužských jednotlivců – za 24 hodin Lysou nejvíce krát pokořil Petr Žákovský s 13 výstupy, vzdálenostně tedy urazili úctyhodných 156 km s převýšením 10400 metrů. Na druhém místě s 12 výstupy skončil Stanislav Najvert a na třetím místě se umístil Tomáš Štverák.

Mezi ženami si pro vítězství suverénně doběhla Linda Beniačová s 11 okruhy na kontě před Petrou Macurovou s 10 završenými okruhy a třetí Kristýnou Skupieňovou s 9,5 okruhy. Mezi dvojicemi s dokončenými 15 okruhy zvítězil tým Kajakárna Český Těšín (Tomáš Siuda a Radomír Benesz) před týmem Surikaty (Martin Rokydal a Miroslavem Vančura), který vyhrál na lepší čas před týmem Splašení vodníci (Jan Stoszek a Filip Žajdlík), oba měli shodných počet 14 kol.

Prohlédněte si a nejděte se v sekci „Fotografie všech závodníků ke stažení zdarma“

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: