Celkovými vítězi Krkonošského survivalu a zároveň Mistry republiky se stali členové týmu BlackHILL / EPO

Celkovými vítězi Krkonošského survivalu a zároveň Mistry republiky se stali členové týmu BlackHILL / EPO

Pokud nemohli obyvatelé Jindřichova u Jablonce nad Nisou 18. března před půlnocí spát, mohli v lesích nad vesnicí vidět asi 150 lidí s čelovkami, jak pobíhají, zdánlivě zmateně, sem a tam. V deset večer totiž odstartoval prolog Krkonošského survivalu – Mistrovství ČR v zimním přírodním víceboji.

Pro úplnost je třeba dodat, že každý ročník tohoto závodu je jiný. Jiný prostor závodu, rozdílný počet kontrol, jiné doplňkové disciplíny. Navíc žádná z kontrol není povinná, stejně jako i disciplíny.

Aby téměř padesát tříčlenných týmů od sebe při dalších postupech krajinou příliš „neopisovalo“, organizátoři je zkusili rozdělit (úspěšně) hned na startu. Bylo na ně připraveno 8 různých způsobů, jak oběhnout 4 kontrolní body. Pro všechny se stejným převýšením a uběhnutou vzdáleností mezi nimi.

Po absolvování prologu se všichni rozeběhli do lesů směr Krkonoše

Cestou účastníci sbírali body za nalezené kontroly, kterých bylo letos 40. Bodová hodnota kontrol se pohybovala mezi 100 a 500 body. Během noci většina závodníků proběhla přes Černostudniční hřeben. Mohli se dostat např. k rozhlednám Slovanka, Nisanka, Bramberk, Černá studnice, Maják Járy Cimrmana, či Špičák u Albrechtic. Nebo také na vyhlídky Terezínka, Šulíkova skála nebo Bílá skála nad Rejdicemi.

Na závodníky čekala tzv. bejkárna, úsek na běžkách, „skok do studny“ a další

Od 8. hodiny ranní potom mohli začít s tzv. bejkárnou (pana ředitele). Kdy bylo nejdříve třeba přebrodit prudce tekoucí Jizeru a následně se cvaknout na lano, sledující (a několikrát křížící) nejdříve potok a poté několik skalek. Pro nejrychlejší tým „práce“ na 9 minut, pomalejší zde strávili dvojnásobek času. Ti největší pohodáři pobyli třikrát déle.

Odtud pak ty z týmů, které stále cítily dostatek energie, pokračovaly přes Čertovu horu k Mumlavě na kraji Harrachova, kde měly mezi 9. a 12. hodinou příležitost odstartovat na měřený, asi 26km úsek na běžkách. Z cíle této etapy bylo možno poslat běžky do cíle. Ale pouze za předpokladu, že tam týmy dorazily do 15:00. Což se podařilo pouze devíti týmům z 25, které na běžky odstartovaly. Z celkem 48 týmů, které přivezly autobusy do zmíněného Jindřichova.

Někdy je obtížné z mapy odhadnout, jak dlouho bude třeba ke zdolání plánovaného úseku. Přestože většina trasy byla pro běžky dobře upravená, první úsek dal zabrat. Zdolat na úzké cestě 350 výškových metrů (z celkových 970 na trase) trvalo většině týmů výrazně déle, než původně čekaly. Stejně tak výstup ke kontrole u Vosecké boudy a následný sjezd.

Další disciplínou, za kterou bylo možné získat body navíc, byl „skok do studny“. Od 13 hodin. – byla to pěší „časovka“ na zhruba 1,5km vzdušnou čarou s tím, že se cíl nacházel v areálu zříceniny Nístějka. Kde měření času skončilo dotykem dna studny všemi členy týmu.

Poslední disciplína, trochu orientační a trochu dovednostní, proběhla u skály asi 2 km před cílem.

Letos pouze 2 týmy dostaly penalizaci za pozdní příchod do cíle na horské chatě Kara v limitu (18:00). Přišly ale o velký počet bodů.

Mistrovský titul získal tým BlackHILL / EPO

Celkovými vítězi Krkonošského survivalu a Mistry republiky se stali členové týmu BlackHILL / EPO. V kategorii mix zvítězil tým Fénix multisport a v ženách byly nejlepší Drticoolky.

A pro zajímavost: druhý tým v cíli (tedy tým s druhým nejvyšším počtem bodů – Salomon/Suunto-Sevenpoint2.com) urazil 121km a nastoupal více než 5200 výškových metrů.

Na závěr připojujeme, že organizátoři survivalu připravují na první listopadový víkend, též na horské chatě Kara, noční MTB orienťák dvojic – Cyklon.

Výsledky:

Muži

1. BlackHILL

2. Salomon/Suunto-Sevenpoint2.com

3. HSK Benecko

Ženy

1. EPO Drticoolky

2. Bludičky

Mix

1. Fénix Multisport

2. EPO/Salomon-Suunto

3. EPO Zelená s citrónem

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: