Olomoucký půlmaraton: V úmorném vedru kralovali Keňané, mezi Čechy nejlepší Eva Vrabcová Nývltová a Pavel Dymák

Olomoucký půlmaraton: V úmorném vedru kralovali Keňané, mezi Čechy nejlepší Eva Vrabcová Nývltová a Pavel Dymák

Město Olomouc má v seriálu závodů RunCzech několik označení s přívlastkem nej. Nejpočetnější (po pražských závodech), nejkrásnější a nejlepší, co se vytvořené atmosféry závodu týče. A nyní k tomu přibylo další nej, a to nejkvalitnější běžecké obsazení.

Pro již 7. ročník se totiž podařilo zajistit opravdu výtečné startovní pole s mnohými světovými esy a bylo jen otázkou, co by mohlo zhatit snahu zaběhnout celou trať konečně pod vytouženou hodinu? Počasí! V soboty totiž v Olomouci panovaly tropické teploty, a ty jak je známo, dobrým časům nesvědčí. Přesto výkony všech závodníků lze směle označit za skvělé.

Hvězdní afričtí běžci a běžkyně nezklamali

Jak už bylo uvedeno, tak startovní listina běžců a běžkyň z řad elitních borců bylo to nejlepší, co se do Olomouce kdy sjelo. V obou hlavních kategoriích se čekaly výkony na hranici rekordů závodů. Počasí se ale postavilo proti běžcům, přesto výkon vítěze mužského závodu, Keňana Stanleye Biwotta, je vynikající. Vše navíc umocňuje i fakt, jakým suverénním výkonem tohoto výsledku dosáhl. Svého krajana Richarda Mengiche
porazil o téměř 5 minut, což při teplotě 30°C je úžasný výkon.

Vítězný Stanley Biwott proťal cílovou pásku na náměstí v Olomouci v čase 1:00:46 hodin. Druhý Richard Mengich doběhl za 1:05:17 hodin a třetí byl jejich krajan Geoffrey Kipyego z RunChzech Racing týmu v čase 1:06:04 hodin.

Mezi ženami potvrzena nadvláda keňských závodníků

Staronovou vítězkou se podle očekávání stala Mary Keitany, která sice za svým loňským rekordním časem zaostala o více jak dvě minuty, přesto čas 1:08:52 hodin je díky podmínkám, které panovaly, skvělý. I na další dva nejvyšší stupínky vystoupaly krajanky vítězné Mary Keitany. Druhé místo brala Edith Chelimo za 1:12:15 hodin a třetí doběhla Joyce Chepkirui za 1:12:40 hodin

V hlavní roli olympionička Eva Vrabcová Nývltová

Ani mezi českými závodníky nebyla konkurence malá. Na start se postavila již čerstvá olympionička Eva Vrabcová Nývltová, která si chtěla ověřit svoji formu před závěrečnou přípravou na evropský šampionát, kde poběží právě půlmaraton.

I zde je třeba přiznat, že velké vedro se podepsalo na jejím výkonu, ale cílový čas 1:15:16 hodin ji řadí na celkové šesté místo mezi ženami, v tomto závodě. Pro druhou příčku si doběhla Monika Preibischová v čase 1:17:47 hodin a třetí místo patří Valerii Soukupové z Budějovic za čas 1:20:42 hodin. Bramborová medaile tentokráte zbyla na místní rodačku a nestárnoucí běžkyni, sympatickou Petru Kamínkovou.

Mezi českými muži měl nejvíce sil Pavel Dymák z Pardubic 1:12:10 hodin, následován Martinem Kučerou z Brna, který měl v cíli čas 1:12:37 hodin. Třetí místo, již s většímodstupem, obsadil další brněnský běžec Robert Míč za čas 1:14:08 hodin.

Olomoucký půlmaraton své očekávání vrchovatě naplnil

Každým rokem pějeme chválu na organizátory v Olomouci a ani tento rok nemůžeme tuto jistě milou povinnost pominout. Zvládnutí více jak 6 200 závodníků a závodnic totiž znamená jistou dávku umu a nadšení, a to se tady ukázalo v opravdu velké kvalitě. Tentokrát měli pořadatelé navíc ztíženou pozice právě díky počasí, které bylo extrémně teplé, přesto si jako vždy poradili.

Výborně připravená trať včetně zázemí a doprovodných služeb, skvělá práce dobrovolníků a velmi pochvalné komentáře těch nejhlavnějších, a to závodníků, jsou toho dokladem. Ti  navíc zaslouží absolutní uznání za výkon, který na trati odvedli a všem poklona za  doběhnutí do cíle, a to bez rozdílu, v jakém čase proťali cílovou pásku.  Takže radujme se dlouho ze vzpomínek na tento vydařený ročník a zároveň se již těšme naten příští, v pořadí již osmý.

Výsledky v hlavních kategoriích:

Maraton – muži:

1. Stanley Biwott (Keňa)

2. Richard Mengich (Keňa)

3. Geoffrey Kipyego (Keňa)

Maraton – ženy:

1. Mary Keitany (Keňa)

2. Edith Chelimo (Keňa)

3. Joyce Chepkirui (Keňa)

Maraton – muži – ČR:

1. Pavel Dymák

2. Martin Kučera

3. Robert Míč

Maraton – ženy – ČR:

1. Petra Vrabcová Nývltová

2. Monika Preibischová

3. Valerie Soukupová

Celkové výsledky zde

Informace o závodu

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: