Chtěli vzdát, nakonec šumavskou Horskou výzvu ovládli Pilař a Ďuk

Chtěli vzdát, nakonec šumavskou Horskou výzvu ovládli Pilař a Ďuk

Lukáš Pilař s Janem Ďukem na Šumavě vyhráli čtvrtý závod Rock Point – Horské výzvy. Předposlední zastávku letošního 6. ročníku seriálu horských běhů a trekingu tato dvojice ovládla na nejprestižnější trati Long. V Železné Rudě ale bojovalo na čtyři sta běžců na třech trasách a navíc se pomáhalo benefičním pochodem.

Na nejsledovanější trasu Long se vydalo 120 borců

S 75 km dlouhou tratí si v noci z pátku na sobotu nejrychleji poradila zmíněná dvojice Lukáš Pilař a Jan Ďuk. Vše přitom mohlo být jinak. „Měl jsem žaludeční potíže takové, že jsme od dvacátého do třicátého kilometru přemýšleli, jestli to nevzdáme,“ sdělil nakonec zlatý Lukáš Pilař. „Na třicátém kilometru jsme už měli vyndaný telefon, že odstoupíme, ale pak jsme si řekli, že to necháme ještě až na Hojsovu Stráž, ale tam jsme naopak nasadili stíhačku, no a nakonec se nám podařilo vyhrát,“ potvrdil slova kolegy Jan Ďuk.

Dvojice pocházející z Příbrami a Králova Dvora nakonec cílem v Železné Rudě u fotbalového hřiště proběhla ve vítězném čase osmi hodin a jedenácti minut. Druzí v pořadí Josef Podlucký s Tomášem Klimšou nakonec ztratili osm minut, přestože na poslední čtvrté občerstvovací stanici na Javorné byli ještě na čele.

„Nečekali jsme, že nás kluci doběhnou. Mysleli jsme, že máme nějakých dvacet minut náskok, ale pak se objevili na poslední občerstvovačce za námi a z toho jsme byli docela přepadení,“ řekl stříbrný Josef Podlucký. „Jim ten poslední úsek sednul, takže nás dali. Do kopce běželi pěkně, my už nemohli,“ nehledal výmluvy parťák Tomáš Klimša.

Na hlavní trati Long pak vítězné trio na pódiu doplnila dvojice Medaři – litoměřický strážník Tomáš Lisec s Davidem Kopalem, vítězové předchozí zastávky v Jeseníkách. „Tentokrát to nešlo. David měl také problémy se žaludkem a já zase válčím s úpony. Prakticky bych ani neměl být. Na to v jaké jsme byli stavu, můžeme být se třetím místem opravdu hodně spokojeni,“ dodal bronzový Tomáš Lisec.

Rozhodně se nenudíme. Pro nás je to čím dál tím větší zábava

To další suverénní vítězství na Longu si připsal Mix tým Lucie Samcová s Vaškem Pelcem, kteří dokonce přiběhli ve třetím absolutním čase. „Rozhodně se nenudíme. Pro nás je to čím dál tím větší zábava. Dnes to bylo běžecké. My jsme oba běžci, nechodíme s hůlkami, takže nám to plně vyhovovalo. Jen z toho velkého množství asfaltu budou bolet nohy víc než kdy jindy,“ posteskla si Lucie Samcová, která se svým kolegou na Šumavě vyhrála čtvrtý závod v řadě a za měsíc v Krkonoších tato dvojice hodlá zkompletovat zlatou sérii.

„Bude to dlouhé, namáhavé, ale ta pátá zlatá medaile by nebyla špatná,“ plánuje Vašek Pelc, který za sebou tentokrát nechal stříbrný mix tým Gabriela Marková a Petr Jánský. Bronz brali Gabriela a Petr Hazdrovi.

Naopak nejrychlejší ženskou dvojicí byly stejně jako v Jeseníkách Miroslava Deimová s Lucií Tomečkovou. Nejrychlejším dogtrekařem byl jen těsně na celkové čtvrté pozici doběhnuvší Vlastimil Vágner. To nejrychlejší dogtrekařkou se stala jediná žena Monika Šmolíková.

Na Šumavě se ale soutěžilo na dalších dvou trasách – Half (43 km) a Short (18 km)

Zde už ale prostor měli výhradně jednotlivci. Absolutně nejrychlejším mužem střední distance byl Tomáš Bystřický, který si s tratí poradil za skvělé tři a tři čtvrtě hodiny. Ženskou vítězkou se stala Eva Kudrnová a se psem nejrychleji běželi Jiří Švancara a Bohumila Kašparová.

Nejkratší trasu ovládl Michal Balcar a Kristýna Junková. V kategoriích dogtreking zase kralovali Jan Havran s Klárou Flasarovou.

Součástí byl opět benefiční Pochod s Mixitkou

Součástí čtvrtého závodního víkendu byl také nesoutěžní benefiční Pochod s Mixitkou, kde polovina startovného tentokrát směřovala jako pomoc postižené Elišce Vachtlové, u které při porodu došlo kvůli nedostatku kyslíku k těžkému poškození mozku. Pořadatelé závodu Rock Point – Horská výzva její mamince předali šek a částku 3988,- korun.

„Pro nás to není jen finanční příspěvek, který nám strašně pomáhá. Když vidíte tu masu lidí i psů, kteří mají radost z pohybu, tak je tu atmosféra, která vás pohltí. Dodává nám sílu jít dál a vydržet,“ pronesla Dana Vachtlová maminka Elišky, které i nadále může veřejnost přispívat na léčbu i mimo benefiční pochod a to třeba darem odeslaným  na účet 256281088/0300.

Poslední štace Rock Point – Horské výzvy bude v Krkonoších

V rámci letošního ročníku seriálu Rock Point – Horská výzva je na programu již jen poslední zastávka v Krkonoších, kde se běžci potkají přesně za měsíc (23.  – 24.9.). I tam budou připraveny tři délky tras. Nesoutěžní pochod bude pomáhat Kubíkovi Peckovi.

„Šumava patřila tentokrát k těm slabším závodům. Ale není se co divit. Počasí vyšlo na výbornou, navíc je v plném proudu olympiáda a k tomu se konala celá řada dalších obdobných akcí. Horská výzva je ale jen jedna a já věřím, že v Krkonoších si parádní atmosféru užije silné startovní pole. Vždyť se budou rozdělovat poslední body a každý se počítá,“ zve na poslední „štaci“ ředitel Rock Point – Horská výzva Pavel Zitta.

Výsledky:

Muži Long:

1. Lukáš Pilař, Jan Ďuk (XRNNRS)

2. Josef Podlucký, Tomáš Klimša (Beskyd natural

3. Tomáš Lisec, David Kopal (Medaři)

Ženy Long:

1. Miroslava Deimová, Lucie Tomečková (SPSVD Jistebnice

2. Ivana Bohoňková, Hana Kopečková (Krasavice inteligentní)

3. Blanka Šafránková, Alena Tomečková (Tempíčko na Šumavě)

Mix Long:

1. Lucka Samcová, Vašek Pelc (Dudáci

2. Gabriela Marková, Petr Jánský (Masajové z Ostrova)

3. Gabriela Hazdrová, Petr Hazdra (Kaštani)

Dogtreking muži Long:

1. Vlastimil Vágner

2. David Vičar

3. Petr Klubíčko

Dogtreking ženy Long:

1. Monika Šmolíková

Muži Half:

1. Tomáš Bystřický

2. Adam Ondruch

3. Martin Jabůrek

Ženy Half:

1. Eva Kudrnovská

2. Radka Faltusová

3. Petra Koudelková

Dogtreking muži Half:

1. Jiří Švancara

2. Jiří Valjen

3. Martin Rusek

Dogtreking ženy Half:

1. Bohumila Kašparová

2. Lucie Pichrtová

3. Ivana Nová

Muži Short:

1. Michal Balcar

2. Miroslav Bětík

3. Lukáš Mrázek

Ženy Short:

1. Kristýna Junková

2. Johana Macková

3. Jana Kadlecová

Dogtreking muži Short:

1. Jan Havran

2. Zdeněk Dudák

3. Jan Náměstek

Dogtreking ženy Short:

1. Klára Flasarová

2. Andrea Teunerová

3. Tereza Pachoutová

Celkové výsledky zde

Informace o závodu

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: