BAROKO MARATON v Plasích ovládli Radek Brunner a Patricia Rolle, půlmaraton Tomáš Bystřický a Radka Churáňová

BAROKO MARATON v Plasích ovládli Radek Brunner a Patricia Rolle, půlmaraton Tomáš Bystřický a Radka Churáňová

V sobotu 3. září se uskutečnil v Plasích na Velké louce již 9. ročník Baroko maratonu, který si za ta léta vybudoval pozici jednoho z nejlepších závodů nejen v Plzeňském kraji, a to díky prostředí, ve kterém se závod koná a také svojí početnou obsazeností.

Nejinak tomu bylo i letos. Běžci si zde mohli vybrat z tratí od 4,2 kilometrů přes 10 kilometrů, půlmaraton, tak i nejdelší trať, což je maraton. Na start se letos postavilo přes tisíc závodníků a opět mezi nimi byli i mnozí zahraniční účastníci.

Počasí jako vždy závodu přálo a favorité jsou skvěle připraveni

Začátek září patří mezi měsíce, kdy teplota ovzduší ještě připomíná léto a nejinak tomu bylo i letos. Sluníčko, 24°C a téměř bezvětří. Ideální letní počasí pro krásný závod v lesním prostředí Plaské pahorkatiny. Vzhledem k náročnosti trati, jsou tyto letní podmínky pro závodníky spíše zátěží než výhodou.

Každoročně se v Plasích schází velmi kvalitní konkurence, což potvrzuje skutečnost, že na start se postavil i Radek Brunner, několikanásobný vítěz závodu právě na nejdelší trati. Z ostatních velmi kvalitních běžců bych zmínil třeba Tomáše Bystřického či Radku Churáňovou, kteří se postavili na start půlmaratonského závodu, ale i mnoho dalších neméně kvalitních běžců a běžkyň.

Těžká trať je mnohdy zkouškou morálních běžeckých vlastností

Trať je velmi členitá s množstvím příkrých stoupání, ale i náročného klesání, kdy každý, kdo se na start postaví, musí ukázat prakticky vše ze svých schopností a dovedností. Na nejdelší trati maratonu se ihned po startu odpoutala malá skupinka vedená právě Radkem Brunnerem, který závod bere jako součást přípravy na Sparthatlon, kterého se letos hodlá zúčastnit. Ten postupně zrychloval, aby svým soupeřům definitivně utekl a v nádherném čase 2:55:59 hodin si doběhl pro další vítězství na tomto závodě.

V cíli pak neskrýval radost: „Do Plas jezdím rád, protože se mi zdejší prostředí líbí a i samotný závod má hezkou atmosféru. Určitě to byla další dobrá příprava na Sparthatlon.“

Druhý v cíli maratonu byl Michal Kovář z Unhoště v čase 3:00:59 hodin a třetí místo si pohlídal Jan Žaloudek za čas 3:05:43 hodin.

Mezi ženami závod pro sebe rozhodla Patricie Rolle z německého Berlína, která do cíle na Velké louce doběhla v čase 3:34:17 hodin. Z velkou ztrátou pak na druhém místě finišovala Kristýna Junková z nedaleké Plzně a třetí byla Markéta Gruberová z Kladna.

Půlmaraton ovládli favorité

Na poloviční trati, tedy půlmaratonu, si svá vítězství od začátku hlídali hlavní favorité. V mužích nenechal nikoho na pochybách Tomáš Bystřický ze Solomon teamu a v čase 1:24:12 hodin bezpečně zvítězil před Filipem Havlem a Radimem Čadou. V ženské kategorii půlmaratonu zvítězila Radka Churáňová, která v poslední době na této distanci nemá moc konkurenci. Její čas byl velmi kvalitní, a to 1:30:54 hodin. Z výrazným odstupem na druhém místě doběhla Petra Šmákalová z Plzně a třetí Petra Dolejšová z Klatov.

Třetím závodem je běh na 10 km a opět ve velmi náročném terénu. Tady vítězství dobyli Borek Požár a Martina Nováková. I tento závod byl velmi početně obsazen a někteří ze závodníků sváděli mezi sebou urputné boje, což je pro tento závod příznačné.

Opět velmi povedený ročník

Pořadatelé i letos předvedli, že uspořádat takto náročný, a na druhou stranu, krásný závod umí. Bohatý doprovodný program přilákal nejen samotné účastníky závodu, ale i spoustu jejich rodinných příslušníků nebo jen příznivců běhu. 9. ročník je zdárně na námi a pořadatelé již nyní mají v hlavě plno nápadů jak jubilejní 10. ročník zpestřit a ještě více ho zatraktivnit, i když už nyní je tento závod moc krásný. Ostatně toto hodnocení můžete slyšet snad od každého účastníka, který kdy na tomto závodě byl a ani ho nemusel běžet.

Výsledky v hlavních kategoriích:

BAROKO maraton – muži:

1. Radek Brunner

2. Michal Kovář

3. Jan Žaloudek

BAROKO maraton – ženy:

1. Patricia Rolle (Německo – Berlín)

2. Kristýna Junková

3. Markéta Gruberová

BAROKO půlmaraton – muži:

1. Tomáš Bystřický

2. Filip Havel

3. Radim Čada

BAROKO půlmaraton – ženy:

1. Radka Churáňová

2. Petra Šmákalová

3. Petra Dolejšová

BAROKO 10 km -muži:

1. Borek Požár

2. Jan Majer

3. Adam Horník

BAROKO 10 km – ženy:

1. Martina Nováková

2. Gabriela Korbášová

3. Eliška Korbášová

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: