Valachy Run – souboj vrchařů a silničářů vyhrál Jiří Homoláč

Valachy Run – souboj vrchařů a silničářů vyhrál Jiří Homoláč

Předposlední říjnovou sobotu se ve Velkých Karlovicích uskutečnil poslední závod série Valachy Tour 2016 – Běhej Valachy. Na hlavním 12,5 km dlouhém krosu si navíc zazávodil také čerstvý Mistr ČR v silniční desítce, Jiří Homoláč. To pro Tomáše Lichého, již dvojnásobného vítěze Běhej Valachy, byla silná konkurence, a tak se očekával i na konci běžecké sezóny zajímavý souboj mezi silničním a horským specialistou.

Hlavní 12,5 km dlouhý a 6,5 km dlouhý terénní závod s převýšením 350 metrů a 100 metrů ukončil již 4. ročník Valachy Tour ve Velkých Karlovicích. Na poslední, čistě běžecký, terénní závod se sešlo celkem 560 běžců, všech věkových kategorií. Tváří, a zároveň favoritem závodu byl Jiří Homoláč, pro kterého to byl závod s největším převýšením za tento rok.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Naopak další favorit, Tomáš Lichý, si po ne zcela podařeném poslední závodu světové skyrunningové série v Itálii, tímto krosem chtěl spravit chuť a do třetice vyhrát. 12,5 km dlouhá trať kombinovala na prvních 4 kilometrech 300 výškových metrů stoupání s následným během po hřebeni a konečným velmi technickým seběhem do cíle. 6,5 kilometrový závod již byl rovinatější a závodníci na něm vystoupali jen 100 výškových metrů.

Jedná se o krosový závod ze série Valachy Tour 2016. Více informací o Běhej Valachy najdete v naší termínovce.

Jiří Homoláč ukázal, že mu jdou i krosy

Souboj Homoláč – Lichý však nedopadl tak, jak si mnozí mysleli. Jiří Homoláč hned od začátku nastolil tempo, které ani jeden z dalších běžců neakceptoval a vyhrál start-cíl. To zajímavé se dělo na 2., 3. a 4. místě. Tomáš Lichý se po Itálii nevrátil do pohodové formy a již z mezičasu na 6 km bylo patrné, že běží s citelným náskokem na druhé a třetí místo. Pro většinu přítomných se stalo překvapením závodu celkově druhé místo teprve 18letého Marka Chrasciny, který kombinuje dráhu s vrchy, a proto mu tento závod opravdu sedl. Ten z mezičasu, kde byl na 3. místě, dokázal stáhnout Homoláče v seběhu o minutu a zaostal za vítězným časem 46:34 o půl minuty – 47:04. Třetím mužem v cíli byl další spíše silniční specialista, Jiří Petr. Ten zaostal za vítězným časem o přesnou minutu – 47:34. Tomáš Lichý doběhl jako čtvrtý již z citelnou ztrátou v čase 48:51.

Mezi ženami si vítězství vyběhla v čase 57:53 Helena Kotopuluová před druhou Adélou Esentierovou, která finišovala 40 sekund před Kotopuluovou v čase 58:38. Bronzovou ženou v cíli byla Kristína Néč-Lapinová v čase 01:00:33.

V kratším závodě mezi muži dominoval Miroslav Bětík v čase 29:06 před Josefem Staníkem – 29:14 a Martinem Čmelíkem v čase 29:21. V kategorii žen zvítězila Katerina Paulínyová v čase 31:08 před druhou Lucií Javorovou, 32:46 a třetí Markétou Majkusovou v čase 34:59.

Fotogalerie ze závodu

Stáhněte si svoje fotky ze závodu. Zde najdete fotky ke stažení všech závodníků:

1. galerie od startu

2. galerie

3. galerie

4. galerie

Vojtěch GawlasVojtěch Gawlas – autor článku

Student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: