Novou trasu Rock Point – Horské výzvy na Šumavě ovládli úplní nováčci Jan Loqnenz a Jiří Partl

Novou trasu Rock Point – Horské výzvy na Šumavě ovládli úplní nováčci Jan Loqnenz a Jiří Partl

Třetí zastávkou na Šumavě pokračoval seriál Rock Point Horská výzva. O víkendu se do Železné Rudy sjeli milovníci horských běhů a trekingu, kteří si mohli vyzkoušet jednu ze tří vypsaných běžeckých tras nebo naopak nesoutěžní benefiční pochod.

„Běhání, lyžování, sjezdování nebo skiaplinismus jsou prostě sporty, které do hor patří. Byly ale ohlasy, že Šumava je běhací pouze na asfaltu, tak jsme se rozhodli, že tohle změníme, protože na Šumavě je mnoho krásných míst, které stojí za to, abychom na ně lidi nalákali a přesně o to jsme se snažili. Ukázat, že tu jsou krásné lesní cesty a krásné výběhy. To byl hlavní impuls, proč jsme se sami na přípravě trasy podíleli,“ vysvětlil Michal Janďura, šéf Horské služby Šumava, který právě se zkušeným běžcem Tomášem Bystřickým stál za zcela novými trasami západočeského dílu Rock Point -Horské výzvy.

Podívejte se na další fotografie ze závodu…

Chtěli jsme přitvrdit a udělat cesty atraktivnější

„Chtěli jsme přitvrdit a udělat cesty atraktivnější. Přesně tak o nich lidé v cíli mluvili. Na trase sice trochu nadávali, ale v cíli vládlo nadšení. Dosáhli jsme optimální hranice mezi těžkým závodem a zvládnutelným pro začátečníky. Každý se na ní vyřádí, trasa je zajímavá pro eliťáky i pro hobíky,“ shrnul spokojeně ambasador Tomáš Bystřický.

Jedná se o závod v horském běhu a trekingu, který se koná na Šumavě. Závod je součástí seriálu Rock Point – Horská výzva. Více informací o Rock Point – Horské výzvě Šumava najdete v termínovce.

Jeho slova potvrzují ohlasy nejen účastníků, ale i samotného ředitele seriálu Pavla Zitty, který si stejně jako u předchozí zastávky „sřihnul“ trasu Short. „Trať se mi líbila. Skvěle jsem si odpočinul a odreagoval se. Samozřejmě bylo peklo, když ke konci už seběhnete do Rudy a pak na vás čeká ještě pětikilometrová smyčka. To je hodně na morál, prostě výzva“ usmál se ředitel Zitta.

Měli jsme štěstí. Myslím, že taková náhoda se stává jednou za sedm let

Na běžce čekaly obligátní tři závodní distance – Long (67,3 km), Half (43,3 km) a Short (18,6km). Královskou trasu, která startuje vždy pět minut před páteční půlnocí, ovládli absolutní nováčci -Jan Loqnenz a Jiří Partl. „Známe se devět a půl hodiny,“ prohlásil v cíli po sedmihodinovém vítězném běhu Jiří Partl. „Já běžel druhý závod. Ani jsem neměl slušný výsledek, abych někomu mohl říct, pojď se mnou běžet. Jirka na seznamce někoho hledal, tak jsem mu řekl, že si na to věřím, a ve středu padlo rozhodnutí, že to spolu dáme. Měli jsme štěstí. Myslím, že taková náhoda se stává jednou za sedm let“ usmál se parťák Jan Loqnenz, když upozornil na sedmý ročník soutěže Rock Point – Horská výzva.

Pouhých dvacet vteřin za nimi doběhl plzeňský dogtrekař Vlastimil Vágner. „Po minulé Výzvě jsem byl plný bebíček, takže jsem dnes úplně závodit nechtěl. Spíš si pohlídat ostatní dogtrekaře a jít na jistotu. Možná ale, že kdybych věděl, že jsou přede mnou jen dvacet vteřin celkoví vítězové, tak to nakopnu“ mrknul plzeňský borec Vágner.

Obdivuhodnými výkony se ale blýskly také ženy

„Trasa byla super, žádný asfalt. Přes noc jsme nic neviděly a pak už nám to bylo jedno. Jen jsme doufaly, že před námi žádné baby nejsou. Ale dávat chlapům, je fajné“ svěřila se členka vítězné ženské dvojice na Longu Hanka Přádková, která si s kolegyní Monikou Gemelovou pro zlato přijela až z Ostravy. „Ve čtyři skončíš v práci, v pět sedneš do auta, v půl jedenácté vystoupíš a ve dvanáct běžíš. Stojí to zato. Organizace a zázemí závodu je super,“ dodala s úsměvem Monika Gemelová.

Účastníci se shodli, že změny na trasách byly velkým přínosem

Na třech distancích se soutěžilo téměř ve dvou desítkách kategorií – muži, ženy , dvojice i dogtrekaři. Na Šumavu za svojí „Výzvou“ dorazili lidé z celého Česka. Účastníci se napříč kategoriemi shodli, že změny na trasách, kdy asfaltové pasáže nahradily trailové úseky, byly velkým přínosem. „Trasa byla náročná a krásná. Opravdu moc krásná. Prvních pětadvacet kilometrů to bolelo, ale mám z toho velmi dobrý pocit. Do Výzvy jdu s dobrým pocitem, že budu v krásných horách a poznám nová místa a nové lidi,“ svěřila se Veronika Martínková, vítězka stření trasy Half, která na Šumavu dorazila také až z Ostravy.

Tradičně nechyběl benefiční Pochod s Mixitkou

Nedílnou součástí Rock Point – Horské výzvy je i nesoutěžní benefiční Pochod s Mixitkou, ze kterého polovina startovného poputuje na konto Elišky Vachtlové, u které kvůli nedostatku kyslíku připorodu došlo k těžkému poškození mozku. Mladé slečně letošní ročník i díky příspěvku od firmy Synlab přinesl částku ve výši 14 460 korun.

Čtvrtá zastávka seriálu pokračuje za necelé tři týdny v Jeseníkách. Na Červenohorském sedlese běžci potkají 11. a 12. srpna a stále je prostor se přihlásit buď on-line na webu nebo přímo namístě. „Věřím, že se mezi běžci rozkřikne, jak se nám podařilo trasy vylepšit a stále více budeme lidimotivovat ke zdravému pohybu v horách,“ zve k další účasti šéf Horské služby Šumava Michal Janďura.

Výsledky

Long muži celkově

1. Potkali se na Šumavě – Jan Loqnenz + Jiří Partl  07:20:28

2. Vlastimil Vágner (dogtreking)  07:20:58

3. Laky Team – Radek Steklý + Jan Žaloudek  07:32:58

Long ženy celkově

1. Montura Czech Team – Hana Přádková + Monika Gemelová  09:36:57

2. ZMIKI A FRIDEX – Petra Koudelková + Kateřina Koudelková  10:26:46

3. Kardaška team – Stanislava Martínková + Martina Michálková  11:49:40

Long mix celkově

1. Vytrvalci Strakonice – Václav Pelc + Lucie Samcová  07:59:47

2. FARMTEC TEAM – Jana Brydlová + Patrik Tmej  08:40:03

3. Laky Team – Zuzana Hofová + Petr Vltavský  09:08:49

Half muži celkově

1. Michal Vokrouhlík  04:06:05

2. Petr Kozák  04:10:14

3. Jiří Kadlec  04:20:42

Half ženy celkově

1. Veronika Martínková  04:55:41

2. Jindřiška Zemanová  05:03:44

3. Radka Faltusová  05:06:45

Half mix celkově

1. Matóšci – Robin Matuška + Petra Matušková  05:19:48

2. Nikola Jandová + Adam Bouše  05:22:45

3. Bubáci – Michal Balcar + Alena Balcarová  05:43:16

Short muži celkově

1. Milan Krejčík  01:38:06

2. Tomáš Hlaváč  01:39:13

3. Jan Havran (dogtreking)  01:40:05

Short ženy celkově

1. Jaroslava Marešovská (dogtreking)  02:00:58

2. Markéta Procházková  02:05:28

3. Martina Kabilová  02:10:38

Short mix celkově

1. Rock Point na hoře bez – Tereza Havlíková + Jan Kymlička  02:08:38

2. Maja – Jana Przeczkova + Matěj Bartecký  02:15:32

3. Spolu – Michaela Titmanová + Jan Sobotka  02:22:01

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: