Pražský půlmaraton ozdobila Eva Vrabcová Nývltová novým českým rekordem, hlavní závod ovládli Afričané + FOTKY ZÁVODNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Pražský půlmaraton ozdobila Eva Vrabcová Nývltová novým českým rekordem, hlavní závod ovládli Afričané + FOTKY ZÁVODNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Krásné slunečné počasí přivítalo v sobotu 7. dubna 2018 na 11 500 běžců a běžkyň na již jubilejním 20. ročníku SPORTISIMO půlmaratonu v Praze. Počasí prorokovalo velmi kvalitní časy ve všech kategoriích, což se nakonec stalo i skutečností.

Eva Vrabcová Nývltová pokořila český rekord

Hlavní hvězdou se stala česká reprezentantka Eva Vrabcová Nývltová. To, co jí v loňském roce uniklo jen o kousek, se nyní podařilo. Cílový čas 1:11:01 hodin znamená nový český rekord na trati půlmaratonu a o sekundu překonání letitého rekordu Aleny Peterkové z roku 1994. Závod rozběhla výtečně a celou dobu se držela na hranici pokoření rekordu. V cílové rovince už pomalu ztrácela naději, ale diváci ji vyprovokovali ke zrychlení, které mělo za následek právě vylepšení rekordu o jednu sekundu.

Podívejte se na další fotografie ze závodu…..

V cíli pak neskrývala dojetí a přiznala, že pár metrů před cílem nevěřila, že to vyjde. „Moc jsem tomu nevěřila, když jsem nabíhala do cílové rovinky. Ale ti diváci byli fantastický, takže moc díky patří i jim,“ řekla spokojeně.

Sportisimo 1/2maraton Praha je tradiční a oblíbený závod s velmi vysokou účasti, který je již poosmé v řadě oceněn zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. Více informací o Sportisimo 1/2maratonu Praha najdete v termínovce.

Obě elitní kategorie pod nadvládou keňských běžců a běžkyň

V elitní kategorii mužů se bojovalo až do posledních metrů. Až kilometr před cílem se utrhl z trojice keňských závodníků Benard KIMELI a navázal na své loňské podzimní vítězství z BIRELL desítky a v čase 59:47 minut zvítězil. O další místo si to v závěrečných metrech rozdali jeho kolegové z reprezentace. Druhý doběhl Geoffrey YEGON za 59:56 a o dvě sekundy později Peter KWEMOI. Jejich souboj byl také jedním z významných momentů závodu.

V kategorii žen to vypadalo, že loňský skvělý světový rekord Joyciline Jepkosgei bude na dlouhá léta neohrožen, ale opak byl pravdou. Hlavní favoritka závodu, keňská běžkyně Joan MELLY, se na desátém kilometru odpoutala od své spolufavoritky Caroline Chepkoech KIPKIRUI a v jednu chvíli dokonce atakovala světový rekord právě loňské vítězky. Nakonec zaostala za tímto časem jen o pouhých 13 sekund, takže čas 1:05:04 hodin je také výtečný. Druhé místo si pohlídala Caroline Chepkoech KIPKIRUI za 1:06:09 a za další dvě minuty doběhla Worknesh DEGEFA z Etiopie (1:08:09) a uhájila skvělé 3. místo.

Marný boj Jirky Homoláče o osobní rekord

Hlavní favorit mezi českými muži, Jirka Homoláč, měl v plánu zaběhnout si opět osobní rekord a stlačit čas konečně pod 63 minut. Bohužel únava z nedávného půlmaratonu ve Valencii se projevila, ale i přesto čas 1:04:33 patří mezi ty velmi rychlé.

Jirka Homoláč pak v cíli trochu smutně poznamenal: „Ještě jsem cítil nachlazení z minulého týdne. Ztratil jsem to ve druhé polovině. Kolem jedenáctého kilometru jsem ztratil skupinu a přestalo mi to jít“.

Druhé místo mezi českými muži patří Ondřeji Fejfarovi za čas 1:07:18 a třetí doběhl Tomáš Edlman v čase 1:09:26 hodin. Mezi českými ženami za vítěznou Evou Vrabcovou Nývltovou doběhla s velkým odstupem Kristýna Dvořáková (1:16:55), následovaná nestárnoucí Petrou Kamínkovou z Olomouce (1:18:35).

Tradičně výborné výkony mezi běžci amatéry

Pražský půlmaraton to nejsou jen běžci elitní kategorie, ale tisíce amatérských běžců a běžkyň, kteří opět prokázali skvělé výkony. Mnozí z nich doběhli do cíle jak s novými osobními rekordy, tak i krásnými zážitky, neboť letošní jubilejní 20. ročník se povedl nejen díky krásnému počasí, ale hlavně skvělé organizaci pořadatelů, kterým patří velké uznání.

FOTOGALERIE S FOTKAMI ZÁVODNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Zde najdete fotogalerie s fotkami závodníků od Petry Kopkové

1. Fotogalerie – start

2. Fotogalerie – 20. km (10:56 – 11:15)

3. Fotogalerie – 20. km (11:16 – 11:24)

4. Fotogalerie – 20. km (11:25 – 11:33)

5. Fotogalerie – 20. km (11:34 – 11:51)

6. Fotogalerie – 20. km (11:52 – 12:12)

7. Fotogalerie – 20. km (12:13 – 12:47)

Výsledky v hlavních kategoriích:

Půlmaraton km – muži:

  1. Benard KIMELI (Keňa)
  2. Geoffrey YEGON (Keňa)
  3. Peter KWEMOI (Keňa)

Půlmaraton km – ženy:

  1. Joan MELLY (Keňa)
  2. Caroline Chepkoech KIPKIRUI (Keňa)
  3. Worknesh DEGEFA (Etiopie)

Půlmaraton – muži ČR:

  1. Jiří Homoláč
  2. Ondřej Fejfar
  3. Tomáš Edlman

Půlmaraton – ženy ČR:

  1. Eva Vrabcová Nývltová
  2. Kristýna Dvořáková
  3. Petra Kamínková

Kompletní výsledky najdete: www.runczech.cz

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 14 let, jehož specialitou jsou silniční závody od 5 km až po maraton. V současnosti je vedoucím týmu vodičů PACEMAKERS pro závody ze seriálu RunCzech a TEMPO MAKERS, vodící ostatní vybrané závody v ČR. V Plzni pořádá pravidelně běžecké tréninky. Běhá také horské závody. Jeho oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je hlavně Šumava.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: