Devátý ročník 95 kilometrů, které vám změní život – Najvert získal na B7 zlatý hattrick

Devátý ročník 95 kilometrů, které vám změní život – Najvert získal na B7 zlatý hattrick

Přečtěte si reportáž z 9. ročníku Beskydské sedmičky! Vítězství brali Stanislav Najvert a Jan Zemaník, v ženách sestry Macurovy. Jak hodnotí závod? A co nového se chystá příští rok?

Jedinečný přeběh téměř celých Moravskoslezských Beskyd přilákal již po deváté na start do Třince opět několik tisícovek běžců. Řeč není o ničem menším než Renault Beskydské sedmičce. Největším tuzemském ultra-trailovém závodě, který vede po nejvyšších kopcích severomoravského pohoří. Svou délkou a profilem tratě si již vybudoval za svou historii mezi elitními i hobby běžci značnou popularitu, která ani letos neopadla.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Na trať se vydalo přes 3 tisíce běžců

Úderem desáté hodiny večer se tak poslední srpnový den roku vydalo přes tři tisíce běžců na, v nejdelší možné – mistrovské – variantě, na pětadevadesátikilometrový přeběh s pěti a půl tisíci metry pozitivního převýšení. Tato nejprestižnější trať Beskydské sedmičky, jež je rovněž vyhlášena jako Mistrovství ČR v horském maratonu dvojic, každoročně přiláká na několik možných favoritů. Letos tomu nebylo jinak a na startu se to hemžilo známými českými tvářemi.

Stanislav Najvert chtěl společně s Janem Zemaníkem individuálně získat mistrovský hattrick z tohoto závodu, Tomáš Peter se Zdeňkem Hruškou naopak plánovali vylepšil loňské páté místo. A i historicky nejúspěšnější dvojice B7, která získala celkově třikrát třetí místo (2014, 2015, 2017) a jednou druhé (2016) – Kamil Bezděk a Marek Novotný – si chtěl konečně v letošním ročníku stoupnout na pódiu na nejvyšší možný stupínek.

V průběhu závodu se však ze startovního pole vynořilo mnohem více favoritů, než by se čekalo. Výborně připravená se ukázala dvojice Vladimír Řehák s Jaroslavem Vicherem, která sekundovala třem vedoucím dvojicím Najvert/Zemaník-Bezděk/Novotný-Hruška/Peter. Dalším překvapením vysoko v celém průběhu závodu byli Ladislav Tuček s Jakubem Paškem, kteří nakonec skončili na krásném pátém místě.

Zlatý hattrick Najverta

„Vydřené vítězství“, těmito dvěma slovy hodnotí své, potřetí za sebou a počtvrté celkově, první místo legenda Beskydské sedmičky, Stanislav Najvert. „Dlouho jsme byli v kontaktu s Tomášem Petrem, Zdeňkem Hruškou a Kamilem Bezděkem a Markem Novotným, pak jsme jim v druhé půlce trati cukli a udělali si 10. minutový odstup, který jsme až do závěru udrželi. Je to vydřené vítězství hlavně kvůli žaludku a tříslu, které v průběhu noci dělalo problémy. O to víc mě to těší.“ Zhodnotil průběh závodu Beskydský rodák v cíli.

Devět minut po první dvojici doběhl na Frenštátské náměstí Míru také Kamil Bezděk s Markem Novotným, ti tak opět ob rok vybojovali titul vicemistrů, a navíc v osobním rekordu na této trati. Výborný finiš předvedla pro mnohé neznámá dvojice Vladimír Řehák a Jaroslav Vicher, která v těsném finiši vybojovala třetí místo před Tomášem Peterem a Zdeňkem Hruškou.

Macurovy dominovaly!

V ženském závodě jednoznačně dominovalo příjmení Macurová. Nejenže Barbora a Petra Macurovy celý závod výborně odběhly, na druhou ženskou dvojici si vybudovaly náskok tři čtvrtě hodiny. Loni třetí Veronika Tkáčová si o místo polepšila a se svou novou parťačkou Katkou Klepáčovou získaly titul vicemistryň. Těsně po nich s mankem 8 minut doběhla třetí ženská dvojice Martina Dvořáková s Barborou Cichou.

V mixech si ziskem titulu, s neméně dominantním výkonem jako předvedly Macurové v ženách, mohla radovat dvojice René Kaleta s Lindou Tekeliovou. S mankem více než půl hodiny doběhla do více další smíšená dvojice Lukáš Hlavička s Ivanou Hrdličkovou, následovanou za další půlhodinu Hankou Přádkovou a Honzou Žaloudkem.

B7 příští rok i pro jednotlivce

Organizátoři Beskydské sedmičky si na kulatiny tohoto závodu pro příští rok připravili velkou novinu. Nově totiž nebude B7 mistrovství ČR v horském maratonu dvojic, nýbrž bude Mistrovstvím ČR v Ultra Sky distanci pro jednotlivce, jakožto jedno z mistrovství ČR ve skyrunningu. Viceprezident CZSA, Sam Straka o tomto rozhodnutí na webu českého skyrunningu napsal:

„Po jistém oťukávání přišla od pořadatelského týmu oficiální nabídka, že by rádi závod otevřeli i jednotlivcům. Samozřejmě i s ideou uspořádat zde pak Mistrovství Česka v Ultra SkyMarathon 2019. Tato idea se mi pochopitelně líbí, protože těžko v Česku v současnosti najdete těžší závod v horách, který by odpovídal skyrunningovým pravidlům. A tradice, se kterou se B7 pořádá, kvalita pořadatelského týmu, obliba závodu závodníky, to vše dává záruku velmi kvalitního mistrovství v příštím roce. V roce, kdy B7 oslaví kulaté desáté narozeniny.“ A tak tedy na B7 2019, možném nejprestižnějším závodě, co příští rok tuzemsko v horách nabídne…

Muži:

Ženy:

Mixy:

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: