ZDRAVÍ

Bakterie jako lék

Bakterie jako lék

Ať už se cítíte neustále unavení, přepadla vás zákeřná viróza nebo jen chcete posílit obranyschopnost vašeho těla, máme pro vás jednoduchý tip v podobě prospěšných bakterií, tedy probiotik.



Tyto mikroskopické živé organismy se především starají o rovnováhu vaší střevní mikroflóry, čímž pozitivně ovlivňují váš imunitní systém, který se pak snadněji vyrovnává s nepříznivými vnějšími vlivy. A pokud se vám nechce chodit do lékárny a zobat probiotika v podobě léků, my vám prozradíme jaké potraviny zařadit do vašeho jídelníčku tak, aby i vaše střeva předla blahem.

Vybrané jogurty, kefír a sýry cottage

Jogurty a sýry jsou nejlepším zdrojem probiotik. Podle způsobu výroby a uskladnění se může množství živých kultur v jednotlivých výrobcích lišit. Legislativa však jasně vymezuje minimální množství těchto kultur, které se muísí v daném výroku nacházet.

 

 

Jogurt je zdrojem přírodní mléčné bakterieZdroj: Shutterstock.com

 

Aby se prospěšné bakterie mohly rozrůstat a podporovat přirozenou imunitu, je nutné je vyživovat. K tomu slouží takzvané prebiotika. Ty vznikají hlavně kvašením a vyskytují se ve fermentované a nakládané zelenině.

Kysané zelí

Kysané zelí je nejen bohaté na prebiotika, ale také na vitaminy a minerály. Nejlepší je nepasterizované zelí.

Fermentovaná nakládaná zelenina

Zde je potřeba zaměřit se na výrobky zakonzervované ne octem, ale solí, která podporuje přírodní fermentaci*. Zde si můžete vybrat z vysoké škály od okurek a mrkve přes papriky až k šalotkám.

Kimči

Kimči, nebo chcete-li Kimčchi je korejský národní pokrm a je to kořeněná fermentovaná zelenina, nejčastěji pekingské/čínské zelí.  Po této zkvašené pochoutce se poohlédněte v obchodech s asijskými potravinami, nebo si ji můžete doma sami vyrobit podle chuti.

Tempeh

Jedná se opět o fermentovanou potravinu vyrobenou tentokrát ze sóji. Vybírejte pokud možno nepasterizovanou verzi bez konzervantů a při tepelné úpravě v kuchyni buďte opatrní, vysoké teploty ničí právě nám prospěšné bakterie.

 

*Fermentace je proces kvašení a je založena na přítomnosti mikroorganismů a živých kultur ve výchozí surovině, přičemž vytvořením určitých vhodných  podmínek se růst kulturní, prospěšné mikroflóry ještě znásobí a naopak se potlačí růst té nežádoucí. Při průmyslové výrobě se stále častěji do potravin mikroflóra dodatečně přidává, proto je lepší si doma zeleninu konzervovat sami.


*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 
 +   = 

BĚŽECKÉ ZAJÍMAVOSTI

Hlavní menu

ZAJIMAVE VYBAVENI

● REDAKCE ● REKLAMA ● JAK NAPSAT ČLÁNEK ● PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ WEBU

Více obsahu najdete na klasické verzi webu. Fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a jejich použití není možné bez svolení autora.

Nahoru na stránku