Jak se vyvarovat běžeckému zranění? Pomůže dobrá obuv, protažení i dostatečná regenerace!

Jak se vyvarovat běžeckému zranění? Pomůže dobrá obuv, protažení i dostatečná regenerace!

Pokud milujete svůj sport a děláte ho naplno, občas můžete přijít ke zranění. A běhání není výjimkou. Byla by ovšem škoda, kdybyste si tyto nepříjemné zdravotní potíže, které vás mohou vyřadit z provozu až na několik týdnů, způsobovali sami svou neznalostí a nedbalostí. Proto zde uvádíme 10 základních tipů, jak se zranění vyvarovat.

1. Zahřát a protáhnout

Vždy se alespoň trochu zahřejte, než se pustíte do samotného běhání. Existuje spousta důkazů, že malá rozcvička snižuje riziko zranění díky tomu, že uvolňuje svaly, vazy a klouby, a ty tak nejsou při samotném tréninku tolik zatěžovány. A nezapomeňte po běhání na řádné protažení – zabráníte tak zatuhnutí a udržíte si pružnost vašich svalů.

2. Obuv je základ

I když venku zrovna prší, jdete běhat do lesa a trocha bláta vás nejspíš nemine, odolejte pokušení vytáhnout ze skříně své staré běžecké botky. Ty vám jistě dobře posloužily v minulých letech, ale teď už se bez pochyby netěší svým původním skvělým vlastnostem a vaše noha by v nich neměla dostatečnou oporu. Pořiďte si raději druhý pár tak, abyste mohli obuv střídat buď podle povrchu, nebo třeba jen podle momentální nálady.

3. Čas na regeneraci

Každý 3. týden vašeho tréninku si trochu oddychněte a značně zkraťte svou obvyklou běžeckou trasu. Tento „zotavovací“ týden pomůže vašemu tělu zregenerovat a vyléčit neduhy, zatímco vy budete „relativně“ tréninkově odpočívat.

4. Řeč těla

Naslouchejte svému tělu, věnujte mu čas a pozornost. Když podceníte příznaky, které vám vysílá, za týden máte na krku zánět či další vážné zranění. Jestli vás něco bolí, je to signál, že něco není v pořádku- zaměřte se na příčinu bolesti a v dalším kroku udělejte změnu.

5. Všechno má svůj čas

Nedělejte nic příliš rychle, ani příliš brzy. Není kam spěchat, závody se konají během celého roku.  Dejte svému tělu čas si zvyknout na novou neznámou námahu, dopřejte mu pořádnou přípravu a trénink. Ušetříte tak sobě i vašemu tělu spoustu trápení.

6. Zdraví na talíři

Nezapomeňte své tělo dostatečně pumpovat zdravým jídlem a dopřávat mu bohatou dávku minerálů a zdravých tuků jako jsou oříšky, avokádo nebo kokosový olej– ty pomohou nejen vašim kloubům, ale prospějí i vašemu zažívacímu traktu. Stejně tak by na vašem talíři neměla chybět spousta zeleniny, bílkovin a prospěšných uhlohydrátů.

7. Dny volna

Nečekejte, až budete příliš unavení na trénink a své dny volna si plánujte stejně tak, jak si plánujete vaše ostatní aktivity.

8. Dlouhodobý plán

I když si říkáte, že začít trénovat na závod 1 měsíc předem bohatě stačí, zkuste raději dlouhodobější přístup. S každým měsícem navíc bude mít vaše tělo pevnější základ a s blížící se běžeckou událostí nebude tolik náchylné k nečekaným zraněním. Získáte tak navíc i pocit duševního klidu.

9. Diverzifikace

I když je běhání vaším hlavním „oborem“, věnujte čas a energii i jiným sportům. Podpoří to váš celkový trénink a kondici. Vyberte si z široké škály- posilování na ochablejší svalstvo, plavání na uvolnění, nebo třeba jógu na větší pružnost a stabilitu. Všestrannost a namáhání i ostatních svalů, šlach a kloubů vašemu tělu opravdu prospěje.

10. Běhání je radost

Vnímejte a užívejte si svou radost z pohybu. Mít před sebou vyhlídky závodu spojené pouze s těžkou dřinou vás dozajista odradí. Soustřeďte se na současnost, hrajte si, měňte běžecké trasy, trénujte v doprovodu rodiny, chvalte se a prostě se bavte!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: