Jak mensturační cyklus ovlivňuje výkonnost běžkyň

Jak mensturační cyklus ovlivňuje výkonnost běžkyň

Tak jako každá žena je jiná, tak i každá běžkyně má odlišnou výkonnost a přístup k tréninku. Čemu ale musí čelit téměř všechny zdravé, netěhotné a dospělé běžkyně, je menstruační cyklus a s ním spojené různé nepříjemné stavy a vlivy na sportovní výkon. V tomto příspěvku vám chci v obecné rovině přiblížit, jaké dopady může mít menstruační cyklus na vytrvalostní běhání.

Jak jistě víte, menstruační cyklus trvá průměrné 21 až 35 dní a dělí se na čtyři fáze – menstruační, folikulární, ovulaci a luteální.

Menstruační fáze

První den krvácení je zároveň prvním dnem cyklu, trvá většinou tři až osm dní a žena při ní ztrácí 10 až 80 ml krve, protože se odlučuje děložní sliznice a s ní i neoplodněné vajíčko. Tuto fázi každá žena prožívá jinak. Některá necítí žádnou změnu a jiná žena může mít bolesti a křeče v podbřišku, bolesti zad, bolesti hlavy, pocity na zvracení, nadýmání, špatnou náladu, apod. Vytrvalostní běh může menstruační bolesti zmírnit, protože se při něm vyplavuje hormon endorfin, který bolest utišuje. Žena by měla dbát na zvýšený přísun železa, které při menstruaci ztrácí a jeho nedostatek většinou způsobuje chudokrevnost a pokles výkonnosti. Důležité je také doplňovat tekutiny, vitamíny a základní minerály. Pokud se žena cítí při menstruaci nadměrně unaveně, je vhodné vynechat trénink a zvolit např. jinou lehčí fyzickou aktivitu, či odpočívat. Jelikož se menstruace u každé ženy projevuje odlišně, je nejlepší poslouchat své tělo.

Folikulární fáze

Kolem šestého dne menstruačního cyklu se ve vaječnících stává jeden z folikulů obsahujících vajíčko dominantní a ostatní folikuly postupně zanikají, proto většinou dozrává v každém cyklu jenom jedno vajíčko. Folikul roste víc a víc a produkuje hormon estrogen, který má vliv na narůstání děložní sliznice. V této fázi je v důsledku vyšší hladiny estrogenů psychika ženy stabilnější a její organismus nejvýkonnější, což se samozřejmě projevuje i při vytrvalostních sportech, kdy ženy většinou podávají nejlepší výsledky. V této fázi také dochází k lepšímu prokrvení svalů.

Ovulace a luteální fáze

Při ovulaci se uvolňuje luteinizační hormon, díky kterému folikul dozrává a poté praská a vajíčko se uvolní a uchytí se ve vejcovodech. Tento proces trvá průměrně 48 hodin a nastává u každé ženy jindy, ale většinou kolem poloviny cyklu.

Prasklý folikul se přemění na žluté tělísko, které produkuje hormon estrogen a progesteron. Progesteron má vliv na změnu děložní sliznice, protože ji přetváří na výstelku pro vajíčko a připravuje ji tak na případné těhotenství. Pokud žena otěhotní, žluté tělísko přetrvává, vytváří se hormon hCG a cyklus se obnoví až po porodu. Pokud žena neotěhotní, žluté tělísko zanikne, hladina estrogenů a progesteronu klesne, což vede ke spuštění nového cyklu.

V tomto období je tělo ženy nejméně výkonné. Jelikož se v této fázi cyklu organismus snaží šetřit glykogen a dochází tedy k většímu spalování tuků, potřebuje žena  extra porci sacharidů, a to nejméně 40 g na hodinu tréninku či závodu. Na druhou stranu toto může být velkou výhodou pro ženy maratonkyně, protože se v tomto období nejlépe ukládá svalový glykogen do nohou, a tím mohou při závodě o něco zvýšit svoji průměrnou rychlost. Během této fáze některé ženy obtěžuje premenstruační syndrom, který je převážně způsoben zvýšením hladiny hormonu progesteronu. Tento hormon dosahuje nejvyšších hodnot kolem dvacátého dne menstruačního cyklu. Mezi nejčastější projevy premenstruačního syndromu patří podrážděnost, bolest hlavy, bolest zad či podbřišku, únavu, malátnost, bolest prsou apod. Co se týče vytrvalostního běhu a premenstruačního syndromu, tak vytrvalostní běh má spíše pozitivní vliv, protože dokáže tento syndrom díky vyplavování endorfinu zmírnit či úplně eliminovat. V této fázi cyklu dochází u žen k mírnému zvýšení tělesné teploty, což vede i k vyššímu pocení, proto by měla každá běžkyně dbát na dostatečný přísun tekutin. V tomto období dochází i k mírnému navýšení tepové frekvence, protože vysoké hladiny progesteronu stimulují brániční nerv.

Samozřejmě tělo každé ženy je jiné, a proto menstruační cyklus může mít na každou ženu odlišný vliv. Nejlepším řešením, jak poznat měnící se výkonnost během cyklu, je vést si menstruační deník a záznamy porovnávat současně s dosaženými výkony. Pokud žena užívá hormonální antikoncepci, tak výše popsané skutečnosti u ní neplatí, protože hormonální antikoncepce blokuje ovulaci, tudíž i přirozenou tvorbu hormonů, které mají hlavní podíl na výkonnost běžkyň.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: