Plantární fasciitida může vést až ke vzniku patní ostruhy

Plantární fasciitida může vést až ke vzniku patní ostruhy

Ráno vás bolí první kroky, bolest vychází zespoda paty a rozlévá se do plosky směrem k prstům, při propnutí a napnutí špičky vás nepříjemně píchá, někdy vadí dlouhé stání? Je možné, že se u vás rozvinula plantární fasciitida.

Plantární fascie je vazivový pruh táhnoucí se od spodku patní kosti vějířovitě k prstům nohy (viz obrázek). Fascie se účastní při tlumení nárazů vznikajících při došlapu, dále se podílí na udržování klenby nožní.  Ve fascii může docházet k degenerativním změnám, které časem můžou vést až ke vzniku patní ostruhy (výrustek zespodu na patě, který je velmi bolestivý a dráždí okolní tkáň, svým tlakem může způsobit až sterilní zánět přilehlých svalů a vaziva).

Proč dochází k poškození plantární fascie?

Plantární fascie bývá nejčastěji přetížena a posléze poškozena mikrotraumaty, způsobenými špatným zatěžováním naší plosky nohy. Toto neoptimální zatížení může být způsobeno již anatomicky např. nevhodným postavením kloubů nohy často vbočeným palcem (halux valgus) nebo vysokým nártem. Častěji  se ale setkáváme spíše s funkčními poruchami, které jsou příčinnou špatného zapojení naší plosky nohy.  Příkladem funkční poruchy může být třeba nadměrná pronace (přetěžování palcové hrany nohy a vpadávání vnitřního kotníku směrem dovnitř) na základě zranění. Běžec si zlomil nebo narazil malíkovou hranu nohy, tu začal podvědomě odlehčovat tím, že běhal spíše přes palcovou hranu, začal pronovat a časem si přetížil plantární fascii. Dalším příkladem by mohl být vyvrknutý kotník, který obvykle vede také k následné pronaci.

Čtěte také: Začarovaný kruh běžeckých zranění. Nepodceňujte drobná poranění, která mohou dlouhodobě vést k vážným problémům.

Funkční poruchy v oblasti nohy mohou ale pramenit i ze vzdálenějších částí těla, např. z kyčelního kloubu. Pokud budeme mít potíže v oblasti kyčle, např. artrózu, budeme mít tendenci držet kyčel v určitém ochranném postavení, to se pak promítne negativně do zapojení naší plosky nohy a může zase vést k dysbalanci a následnému přetížení fascie.

Poruchy funkční a anatomické jdou často ruku v ruce a vzájemně se prolínají. To, jak budeme naše tělo dlouhodobě zatěžovat, se pak časem projeví i na úrovni anatomické. Příkladem může být již výše zmínění halux valgus. Můžeme k němu mít již genetické předpoklady (tvar kloubu) nebo se k němu můžeme dopracovat nošením nevhodné obuvi a nedostatečným zapojováním svalů plosky nohy.

Rizikové faktory pro vznik plantární fasciitidy:

  • Nedoléčená zranění vedoucí ke špatnému zapojení plosky nohy
  • Neoptimální anatomické parametry nejen v oblasti chodidla
  • Plochonoží
  • Špatný běžecký styl
  • Došlap na patu

Jak s plantární fasciitidou zatočit?

Základem úspěšné léčby je stanovení a následná eliminace příčiny, která zranění vyvolala. Jedině tak zabráníme opětovnému návratu zranění.

Dle závažnosti poranění je vhodné dát si pauzu od běhání (zhruba 2 týdny minimálně) a začít intenzivně cvičit s pomocí fyzioterapeuta. Cvičení je dobré doplnit fyzikální léčbou např. rázovou vlnou nebo laserem. Velmi nápomocné může být tejpování na podporu klenby, na halux nebo stabilizaci kotníku či specielní tejp na uvolnění plantární fascie (aplikace tejpu závisí vždy na příčině našich obtíží).

Léčbu je vždy vhodné doplnit analýzou běhu, která může vypovědět o tom, proč právě u vás došlo k tomuto zranění. Díky tomuto vyšetření dostanete běh pod kontrolu a snížíte tak riziko opětovného vzniku plantární fasciitidy.

FYZIOKINESIS REHABILITACE
Mgr. Zuzana Krchová
-Specializuji se na sportovní fyzioterapii, převážně běžců
-Nabízím základní služby rehabilitace (rehabilitace
při bolestech zad a kloubů, po úrazech a operacích,
výhřezech meziobratlových plotének, neurologických
onemocněních, vadném držení těla, skolioze aj.)
-Provádím analýzu pohybu (běh, chůze, cyklistika)
-Věnuji se léčbě pánevního dna a inkontinence moči
u žen
-Řeším psychosomatické obtíže
CO VÁM GARANTUJI?
-Odbornou diagnostiku
-Profesionální, zároveň empatický přístup
-Objednání ihned -Příjemné prostředí
Více informací na www.fyziokinesis.cz

Zkušenosti čtenářů

Stenly

Pokud si dám od běhání pauzu, mohu se věnovat např. kolu/rotopedu příp. vesl. trenažéru? Přece jen se nohama zabírá i když bez nárazů jako u běhu. Jinak plantární fascii jsem si uhnal jak je popisováno v článku, po nějakém závodu mě začala bolet malíková hrana ale nejednalo se o nějaké zranění, následně jsem zřejmě tuto část „odlehčoval“ a bylo hotovo.

Eva Masaryková
Stenly:

Mám stejný problém, ale na kole/rotopedu toto omezení vůbec necítím, podle mě je to úplně jiný pohyb, který ale nezatěžuje ohroženou část plosky, takže za mě jako náhrada pohybu funguje velmi dobře…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: